Travaj håller koll på ditt hushållsarbete

Registrera allt hushållsarbete

Nej, nu räcker det! Jag gör allt hemma. Eller, jag gör visst en massa men det märks inte. Kanske diskar och städar jag inte lika mycket som min partner? Men det är alltid jag som tankar bilen, tvättar bilen, lämnar den på verkstad och jag måste alltid bära allt, fixa allt som har med huset att göra, rensa avloppen, skjutsa barnen och familjen överallt. Nu vill jag ta reda på hur det egentligen står till med fördelningen av det gemensamma hemarbetet.

En undersökning av SCB visar att i Sverige utförs hushållsarbetet till 56% av kvinnor. Är det verkligen så i ditt hushåll? Ska det vara så? Hur mycket gör du? Hur mycket gör barnen? Undersökningar är en sak, men hur kan vi mäta hemarbetet för att se sanningen tydligare?

De flesta familjer debatterar livligt hur fördelningen ser ut. Bli medlem i Travaj och ta reda på hur det verkligen förhåller sig!

Kanske är det också så att barnen alla har fyllt 10 och borde göra en hel del själva, men det känns som du är hushållets slav och tjänare. Du plockar undan smutsiga kläder, lagar mat, diskar och tvättar. Någon enstaka gång kanske de bemödar sig att plocka i diskmaskinen, men det är allt!

Rent allmänt känns situationen orättvis. Din partner drar inte sin del av lasset. Varning är utfärdad för familjeterapi eller, hemska tanke, skilsmässa. Detta måste undvikas.

Lösningen är lika enkel som självklar. Följ det gamla hederliga rådet – börja mäta! Det som inte mäts, syns inte. Därför ska du:

  1. Bli medlem i Travaj.
  2. Börja registerar allt ditt hemarbete.
  3. Bjud in alla medlemmar i familjen/ditt hushåll och få också dem att registrera.
  4. Berätta för dina vänner att Travaj finns och be dem bli medlemmar så att ni kan jämföra mellan hushållen.
  5. Dela med dig via Facebook, om du vill – där kan diskussionen nå nya höjder.
Nu får du svar på hur det egentligen ligger till. Är det så illa som du trodde? Är det värre, eller faktiskt bättre? Du kommer direkt att märka att det är lättare att få till en rättvisare fördelning av hemarbetet nu när ni mäter vad ni gör. Ni kommer tydligare att se hur fördelningen ser ut. Tidigare var det bara vissa saker som räknades. Men nu är det tydligt att även lämna bilen på service tar tid och att du alltid rensar avloppet. Men kanske borde ni dela lite mer på matlagningen och disken för att det ska bli bättre stämning. Och barnen – det finns hopp. Med rätt drivkrafter eller en veckopeng som fördelas efter hur mycket de hjälper till, kommer ni att undvika att de utsätts för ”den stora chocken” när de så småningom flyttar hemifrån.

Det här registrerar du på Travaj

Det finns fördefinierade aktiviteter inom en lång rad kategorier som Barn, Bilen/båten, Matlagning, Städning, Bostaden, Trädgård och många fler. Tanken med att ha fördefininerade aktiviteter och att du inte själv skriver vad du gjort är att det ska gå snabbt och enkelt att registrera och samtidigt vara möjligt att jämföra statistik mellan olika personer och hushåll. Skulle du tycka att det saknas en aktivitet kan du alltid registrera ”Något som inte finns in listan” och skriva vad du gjort i kommentarsfältet. Vi på Travaj kan då få in bra förslag att utöka listan med.

Det du registerar på Travaj är sådant som ger nytta åt minst någon annan i familjen. T ex att städa, laga mat, ta hand om bilen eller trädgården. Det som du inte registerar i Travaj är ditt vanliga lönearbete, dina hobbyaktiviteter och din ”egentid”. Ibland kan det förstås sammanfalla. Din hobby kanske är att arbeta i trädgården och det ger ju nytta åt alla hushållet genom att de kan njuta av trädgården. Exakt vad som får registreras i ditt hushåll kan ni prata igenom mellan medlemmarna så att ni skapar en gemensam syn på detta.

Dela via Facebook

För att få till ytterligare diskussioner om det arbete du utför i hemmet kan du enkelt veckorapporter på Facebook för att dina Facebook-vänner ska få ta del av ditt hushålls statistik och kunna kommentera på Facebook.

Kontakta oss

Om du har en supportfråga eller vill komma i kontakt med oss på Travaj kan du göra det på adressen info@travaj.se eller så kan du slå oss en signal på 070-525 22 71.

Här hittar du vårt användaravtal.